18/1/16

L'afició al ciclisme a Vilanova i la Geltrú, en una exposició a la biblioteca Armand Cardona

La biblioteca Armand Cardona i Torandell, única a Catalunya especialitzada en llibres sobre ciclisme, inaugura dimecres l'exposició 'Ciclisme a Vilanova: un llarg viatge sobre dues rodes', una completa mostra sobre la històrica afició al ciclisme que hi ha en aquesta ciutat del Garraf.

Arribada a Vilanova de la 'Volta' de 1982
La inauguració oficial es farà divendres 22, aprofitant la presentació de la biografia sobre Mariano Cañardo titulada 'El primer campeón. El mundo que vió Mariano Cañardo' (Cultura ciclista), escrit per d'Ivan Vega. La presentació anirà a càrrec de Frederic Ràfols, cicloturista local i autr de llibres sobre ciclisme.
L'exposició sobre el ciclisme a Vilanova es podrà visitar a la biblioteca Armand Cardona entre el 20 de gener i el 20 de febrer, i mostrarà el protagonista d'aquest esport a la nostra vila des de finals del segle XIX. Des d'aleshores han estat molts els esdeveniments, com la Volta a Catalunya; les personalitats, com Vicenç Iturat, Isaac Gálvez o els més recents Joan Font i Marc Soler; i l'afició que ha despertat el ciclisme a Vilanova i la Geltrú.
L'exposició acull una selecció de fotografies emblemàtiques d'aquest esport a la ciutat de la mà dels fotògrafs Mas, Horro, Bellmunt, entre d'altres, provinents del fons fotogràfic municipal, arxius Mas i Horro conservades a l'Arxiu Comarcal del Garraf, i d'altres fons com la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i col·leccions particulars.
Aquest acte s'inclou en el programa d'activitats organitzades per promoure el Racó ciclista, existent a la biblioteca Armand Cardona des de l'any 2013. En aquest racó els aficionats al ciclisme trobaran tot tipus de documents relacionats amb la pràctica de l'esport de dues rodes: història del ciclisme, entrenament, alimentació i planificació, cicloturisme, bicicleta de muntanya, rutes en BTT, revistes, etc. Documents tots ells recollits en la Guia de Ciclisme de les Biblioteques VNG


6/1/16

Dia de Reis (amb poema)


Poc abans de ser coronat:

"Si la fava tu hi has trobat,
paga el tortell sense recança
i no perdis l'esperança
seràs un ser afortunat.

I si t'hi surt la figureta
no et quedarà més remei
que ser coronat com a Rei
d'aquesta festa distreta.

Tradició, sana alegria;
formen en la taula anell,
i mengem tan bon tortell
en pau i franca harmonia."


(es prega a un poeta de guàrdia que escrigui unes quartetes menys cursis per al poema del tortell de reis. Llavina, sisplau, fes-ho tu que pots)



(fotos: Teresa Vallbona)