Francisco Cuevas, un fabricant de bicicletes català que triomfa a Nova York

L'Oriol Altisench ens va enviar una felicitació d'any nou amb història, la de Francisco Cuevas, un català que va triomfar a Nova York amb els seus quadres de bicicleta d'artesania. Seva és, doncs, l'autoria d'aquesta singular aportació a la història del ciclisme. Gràcies Oriol.


Francisco Cuevas nasqué a Barcelona l’any 1915. A l’edat de 14 anys s’inicià en la construcció de quadres de bicicleta i als 18 anys ja competia sobre la bici. Ben aviat muntà un petit negoci, “Ciclos Cuevas”, d’es d’on construí quadres per a corredors fins que l’any 1937 deixà el negoci per lluitar contra el general Franco. La guerra l’obligà a exiliar-se a França a on residí en un camp de refugiats. Tornà a Barcelona acabada la guerra, però l’any 1951 el pes de la dictadura l’obligà a marxar de nou i a agafar el barco amb la dona i dos nens petits. Aquest cop a l’Argentina. A la ciutat de Mendoza inicià de nou l’ofici de constructor de quadres de bicicleta, sempre fets a mà, i fou l’entrenador nacional de ciclisme de l’Argentina.
L’any 1971, mort Perón, una altre dictadura militar l’obligà a emigrar de nou, aquest cop als Estats Units. Penútlim destí. A Nova York treballà a diversos tallers fins que als anys 80 obriria de nou la seva pròpia botiga, al barri de Queens. Francisco va portar Barcelona al cor i va inscriure el seu propi segell -basat en l’escut de la ciutat- als més de 5.000 quadres de bicicleta que es que calcula que va construir al llarg de la seva vida i en tres continents. Avui, els seus quadres són molt apreciats pels missatgers de Nova York i es valoren al voltant dels 1.000 $. Francisco fou un artesà, enamorat de la bicicleta, conegut pel seu caràcter afable, simpàtic i dotat d’un gran sentit de l’humor. 
Francisco tornà a morir a casa seva, a Barcelona, l’any 2005, a l’edat de 90 anys. Era el seu darrer viatge. Avui els seus fills continuen el negoci de constructors de quadres a Nova Jersey. Francisco, al seu taller de Nova York, es sentia orgullós de ser català –expliquen bé els seus néts- i no suportava la situació política espanyola que considerava intolerable. En Francisco Cuevas va ser un ciutadà del món que amb entusiasme i determinació va liderar el seu propi destí. Potser no tenia bones cartes, però les va jugar com ningú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada