1/7/13

Margherita Hack, la vida intel·ligent en bicicleta

L’astrofísica Margherita Hack (Florència 1922-Trieste 2013), coneguda popularment com ‘l’amiga de les estrelles’, i una de les grans personalitats de la recerca i la divulgació científica a Europa, va construir bona part de la seva vida sentimental al voltant de l’ús quotidià de la bicicleta.
L'astrofísica Margherita Hack
Professora de física a la universitat de Trieste i directora de l’observatori astronòmic de la ciutat entre 1964 i 1987, Margherita Hack va ser diputada pel Partit Comunista l’any 2006 i defensora pública dels drets dels homoseuxuals i de la igualtat de sexes. Atea i compromesa amb la soeictat del seu temps, Hack va ser igualment defensora de l’ús de la bicicleta.
Al llibre ‘La meva vida en bicicleta’, publicat el 2011 per l'editorial de llibres de ciclisme Ediciclo a Itàlia, l’autora reconeix que, ‘en innombrables recorreguts en bicicleta cap a la universitat o a l’observatori, els viatges en bici sempre han estat esquitxats per moments màgics.’ Ja sigui descrivint pedalades d’infantesa per Florència o viatges per Trieste i el Veneto o, fins i tot, l’ús de la bicicleta per a un experiment científic que va demostrar la teoria de Galileu, la màquina és l’eina per explicar la vida i explicar-se a ella mateixa i així projectar la seva dimensió humana.
Al llibre, Margherita Hack fa un recorregut per la seva vida i per la del seu país al llarg de gairebé tot un segle, ja fos perseguint els seus dos grans amors, el seu marit Aldo i la física, o descobrint, tot pedalant, països i paisatges que la van permetre retrobar-se amb si mateixa tantes vegades.


Agraïts a l’Esteve Miralles per la informació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada