25/12/16

Nadal a Sant Mateu

L'ermita de Sant Mateu del Bosc pertany al municipi de Premià de Dalt, al Maresme. El temple està documentat ja els anys 993 i el 1025. Al selge XV va passar a ser propietat de Sant Miquel del Fai. Durant aquest segle s'hi van fer obres, donat que estava en estat ruïnós. La nau va quedar escurçada a la meitat, tal i com ens ha arribat fins avui. Al segle XVI s'hi va edificar uns hostatges per als ermitants.
L'edifici és romànic del Segle XI. Consta d'una única nau de volta de canó i un absis semicircular amb una finestra al centre. Va ser possiblement durant les obres de 1498 quan es va reformar el campanar de cadireta. es va situar en sentit longitudinal a la carena de la teulada perquè tingués major subjecció. Així va quedar perpendicular a la façana, tal i com és actualment.
El lloc de Sant Mateu, que comprèn també un gran mas i una font, és un indret molt preuat i carregat de simbolisme per als habitants dels pobles propers a la Serralada Litoral. A Sant Mateu s'hi fa un aplec amb esmorzar, missa i sardanes, el diumenge més pròxim al 21 de Setembre, diada del sant. I, ininterrompudament des de 1965, el diumenge abans de Nadal s'hi planta un pessebre. El d'aquest any és obra de l'artesà Jaume Bosch.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada