13/6/12

El perill del bosc brut i ple de brolla

Les abundants pluges de la primavera han deixat els boscos de la serralada litoral, i de bona part del territori, amb una vegetació espessa que tanca els corriols amb bardisses traïdores i els fa difícilment practicables en bici, tal i com podeu veure a la fotografia feta avui mateix a serra de Sant Mateu (Maresme).
Les pluges han deixat el bosc verd, però massa ple de brolla
La desaparició de camins de petjada per mor del creixement desmesurat de la brolla és un problema. I l’actual migradesa de fons públics per cuidar els boscos contribueix a agreujar-lo, tot i el bon treball que porten a terme les brigades de la Diputació de Barcelona, en el cas del Parc de la Serralada Litoral.
Si desapareixen els camins l’accés al bosc es fa més difícil, les emergències, en cas d’incendi, tenen més feina i el foc es propaga amb més rapidesa degut a la manca de tallafocs naturals.
Els ciclistes de muntanya són gent que solen recórrer abastament el seu territori natural proper, el coneixen, l’estimen i en són grans usuaris. És per això que s’imposa una acció solidària i altruista en favor dels boscos per part dels ciclistes. No cal associar-se, ni cal cap distintiu ni cap instrucció ni protocol. El què cal és que, quan un ciclista trobi un camí malmès o mig perdut, un racó on algú ha llençat escombraries, o no en parlem ja d’un foc, ho posi immediatament en coneixement de l’autoritat a qui li correspongui: ajuntaments, gerència del Parc (si ho és), forestals o l’AFD pertinent. És tant fàcil com portar els seus telèfons desats al mòbil, fer una foto per documentar l’avís i, sobretot, ser correponsable amb el medi natural, el lloc idoni i preferit del ciclista de muntanya. Ens podem estalviar molts maldecaps i guanyar la possibilitat de gaudir per sempre d’un patrimoni natural ric i divers.

1 comentari:

  1. Si senyor, cal denunciar i denunciar, però els temps que ens venen seran molt difícils. Els organismes oficials, administracions, no tenen un duro(€) , es netejarà poc o gens els camins, les pistes no es mantindran i les carreteres quedaran plenes de clots !! Anem enrere com els crancs !!!

    ResponElimina