12/2/12

Justícia injusta


Foto ACN
 
Diumenge al migdia no hi havia boira a la C-13, ni clapes de glaç, ni el ferm estava en mal estat. La carretera és recta i res no feia difícil ni perillosa la conducció. No veig que el conductor que ha matat dos ciclistes i n’ha ferit greument a un tercer tingui cap excusa ni atenuant plausible. Tot i això dubto molt que la justícia actuï amb el rigor i l’equitat que caldria.
El problema és el de sempre: matar un o dos o tres ciclistes és molt barat. A criteri de no poca opinió pública i de molts conductors, legisladors i jutges, la vida dels que pedalem val tant poc que fins i tot pot ser emocionant i divertit caçar-ne algun de diumenge en diumenge. Surt tan barat com estafar l’erari públic. Llavors, perquè conduir amb especial prudència quan ens trobem un grup de ciclistes? No cal, que s’apartin ells, al cap i a la fi la culpa és seva, que circulen poc a poc per vies que haurien de ser exclusives per als automòbils. Això mateix deuen pensar molts jutges quan condueixen els seus cotxes: fora ciclistes de la carretera, fan nosa, es juguen la vida.
I si, malgrat tot, insisteixen a circular-hi perquè consideren que en tenen dret, que s’atenguin a les conseqüències. Prou que se sap, o s’hauria de saber, que per regla general la justícia només protegeix els poderosos, els arrogants, els corruptes i els seus lleials súbdits. Després del que hem vist amb Camps i Garzón, i el que veurem amb Urdangarin, algú pot creure que es farà justícia real amb els dos ciclistes anònims morts aquest diumenge a Vallfogona de Balaguer?

1 comentari: